Friday, May 21, 2010

Färsk vitkål på polskt vis i huvudrollen


Så här skriver Lisa Förare Winbladh om sin älskade kål:
Problemet med vitkål är priset. Den är helt enkelt så billig att folk inte fattar hur bra den är och hur mycket respekt den förtjänar. I själva verket är färsk vitkål en delikatess i paritet med sparris. Och mycket mer användbar.Här kan du läsa resten av hennes artikel.
I Polen är färsk vitkål mycket uppskattad. Det finns massor av recept på den. Och som vanligt, har alla familjer sina egna recept. Vissa använder alltid kummin och vissa förespråkar dill till den färska vitkålen. Jag, själv pendlar mitt emellan. Den här gången blev det dill, i massor. Finstrimlad persilja är också trevligt i kålen.
Färsk vitkål kan fungera som ensamrätt, kanske med färsk potatis och ett glas  filmjölk, eller kefir till. Men den är även ett utmärkt tillbehör till kötträtter.

  • 3/4 mellanstort huvud (drygt 600 g) vitkål,
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk salt & svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1-1 1/2 msk olivolja
  • några droppar äppelcidervinäger (eller annan sort)
  • 1 nypa socker
  • 2 msk fäsk dill, finhackad 
Strimla kålen fint. Tunnare ju kraftigare den är. Är kålen riktigt späd kan du skära den i stora tärningar. Skala och skiva schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Fräs löken på medelvärme tills den precis börjar få färg. . Vänd ner kålen, salta lätt och fräs under omrörning tills kålen mjuknat. Smaka av med vinäger, socker och peppar och dill. Stekt, färsk potatis och några skivor av grillad kalkonbröst trivdes utmärkt i sällskap med kålen

No comments:

Post a Comment